Cassa Rossa
Medlemsavis for Studentersamfundet i Trondhjem 2-1993
Utgitt av Informasjonsgjengen, Studentersamfundet i Trondhjem

Gjenger på Huset

ARK

VERDENSVANTE NORGESMESTRE

[Antenneparken på taket]

på SØNDRE SIDELOFT

Ståle Heitmann og Minda Asgard

Har du sett antenneskogen på taket vårt? Det er ikke MTV eller CNN som skal fanges inn - men tvert imot radiosignaler fra alle verdens hjørner. Antennene tilhører Akademisk Radioklubb - med en lang og ærerik historie som blant annet inkluderer at de sendte i stereo lenge før NRK. Både Forsterkerkomitéen og Fotogjengen har sprunget ut fra ARK - i radioamatørkretser bedre kjent som LA1K.

40 NTH-nerder?

Vi treffer Egil, Offafa, Morten, Lars og Gunnar en mandag kveld i ARKs lokaler på søndre sideloft. Vi prøver oss på en beep beep beep, men de kan forsikre oss at de stort sett kommuniserer på norsk og ikke morse.

- Mange tror at vi er særingene på Huset, og det er litt synd, sier Offafa. Av ARKs omlag 40 medlemmer kommer de fleste fra NTH og TIH.

- Men vi har faktisk fire jenter i gjengen vår, sier Offafa med en hes og ikke helt usexy stemme som vitner om sene kvelder med mye whiskey og kvinner. Eller eventuelt lange radiosamtaler med japanere.


[Noe av utstyret i shacken]

Velutstyrt!

En imponerende rekke skjermer, knotter og blinkende lys er det første som slår en besøkende. ARK har radioutstyr som radioamatører over hele Norge misunner dem. Mye av teknikken har ARK selv bygd om slik at det passer til deres eget bruksområde.

Radiokommunikasjon via satellitt er ikke noe problem for disse driftige entusiastene. Lars kan fortelle uinvidde at poenget ikke er å få kontakt med daglidagse samtalepartnere på Antarktis, Hawaii og Japan. Øverst på ønskelista står Bouvetøya og Peter Is øy - der er det flere år siden det har vært en radioamatør som har muliggjort to-veis kommunikasjon med stedet. Muligens har dette en sammenheng med at øyene er ubebodde.

Sosialt liv

ARK tar opp alle som kan oppvise nok entusiasme til i det hele tatt å søke! Etter det automatiske opptaket følger et halvår langt prøvemedlemsskap. Er du i løpet av denne prøveperioden snill og grei og pliktoppfyllende gjør det du skal, blir du fast medlem av ARK med alle de fordelene det innebærer.

- Det viktigste er å delta på det sosiale plan, sier Morten. Faktisk så har nærmere 20% av medlemmene våre aldri tatt i en radiosender, og mange av dem kommer ikke til å gjøre det heller, legger han til.

I praksis så er det nærmest døgnåpent på ARKs hybel. Det kreves selvsagt en meget fleksibel døgnrytme for å få radiokontakt med våre skjevøyde venner i øst. Du kan altså nesten til enhver tid stikke innom ARK og finne noen å prate eller ta en kaffekopp med. I tillegg er ARK stadig på tur ut i naturen for å vinne nok et mesterskap i "feltradiofoni". På disse turene trengs det både kokker, pilsbærere og generatorbærere foruten de som skal ta seg av selve radiosendingene. Med andre ord er det rom i ARK for de aller fleste; har du lyst, har du lov! Det skal også nevnes at gjengen har et kontinuerlig opptak.

Norgesmestre

Radioamatører har også sine mesterskap. I 1989 vant ARK Norgesmesterskapet i telegrafi og telefoni for 14. år på rad. Det bør være unødvendig å nevne at da Trondheimsstudentene i 1990 tapte, var det for eks-ARK-medlemmer! Vi kan berolige engstelige lesere om at vandrepokalen forlengst er tilbake i det runde huset. Offafa forklarer suksessen med at ARK er overlegne de fleste andre radioamatører når det gjelder både personell og materiell.

Idag er ansvarsområdet til ARK å lage lysreklame til UKA, samt å vise video i Storsalen, ta lenkevakter og rydde glass under arrangementer på Samfundet. ARK har også ansvaret for ordenen Den Træge Patron. Medlemmer av de tekniske gjengene som i særlig grad har gjort en innsats for Studentersamfundet kan bli medlem av ordenen, en utnevnelse som selvfølgelig henger svært høyt.


Akademisk Radioklubb

I 1923 ble ARK stiftet som en interesseklubb for NTH-studenter som var misfornøyd med at det ikke ble undervist i radioteknikk ved høyskolen. Allerede under UKA-33 ble det forsøkt med UKE-sendinger der ARK hadde ansvaret for overføringer og studioteknikere. I 1945 sendte Samfundet for første gang med egen kringkaster - en støysender som stod igjen etter tyskerne ble omgjort til kortbølgesender av ARK.


Så banker vi på...

[ARKere konser i shacken]
... hva kommer nå?

[ARKere legger merke til IGere som tar bilder]
ARK!!!

[HTML 4.0-validert]
torfinnh@colargol.tihlde.hist.no - 19950510